top of page

Hoe alles is begonnen!

De Reus van Werchter!

Op een mooie zomerse donderdagavond zaten we met de vrienden van de turnkring van Werchter gezellig bijeen toen we plots aan het firmament een hel witte lichtvlek zagen passeren. Was het een ufo of was het toch de drank?

Neen, het bleek gewoon het ISS te zijn dat zijn dagelijkse passage rond de aarde maakte.

Het werd een wekelijks item en hoe de link gemaakt werd weten we niet meer maar tijdens het omhoog kijken vroeg Jos Verbeeck plots "Zeg, maar hadden ze vroeger in Werchter geen Reus en zou die nog bestaan?" 

Het woord Reus was gevallen en straffer nog het zou ons nooit meer loslaten!

De speurtocht naar de Reus van Werchter was begonnen.

We wisten snel dat het Lode de Bieboer was die als Reus optrad in de stoet ter ere van de honderdjarige Lode Pardon.

Week na week vergaarden we meer informatie, affiche, programmaboekje en foto's over dit evenement dat plaats vond op zondag 18 september 1983. Dat was bijna 30 jaar geleden.

Het enige wat we nog niet gevonden hadden was de Reus zelf maar ook dat zou niet lang meer duren. Op onze laatste bijeenkomst van die zomer, op donderdag 29 augustus 2013, hadden we hem bij.

Of althans het hoofd toch. Het gestel en de kleren bleken enkele jaren tevoren uit de TBO veiling weggehaald te zijn en vernietigd. Jefke Uytterhoeven had zich gelukkig dertig jaar over het hoofd ontfermd! 

Opdracht geslaagd dus... of toch niet helemaal. We waren aangenaam verrast door de vele reacties die we kregen via onze Facebookgroep zodat we besloten verder te doen. Waarom zouden we de reus niet eens proberen terug na te maken en nog eenmaal aan de mensen van Werchter tonen?

Aldus geschiedde. We haalden onze knapste koppen erbij en bouwden in het grootste geheim een gestel en naaiden een kleed zoals dit er 30 jaar geleden uitzag. Ons doel was om Lode de Reus met de Sinksenkermis van 2014 klaar te hebben.

Met de nodige inspanningen en met eigen (financiële) middelen hebben we die klus geklaard.

Tijdens de Pinksterprocessie op 8 juni werd met trots Lode de Bieboer aan de mensen van Werchter en in het bijzonder aan de familie Pardon gepresenteerd. Ook de gevonden documenten, foto's én de film van de stoet die we hadden laten digitaliseren werden er onder grote belangstelling getoond!

Trouwens, met dank aan café de Glazenboterham voor de logistieke steun. (vanwege de rekskes)

Zie ook:

Waar is de reus van Werchter? | Facebook

De Reuzen van Rotselaar!

Nadat we na 30 jaar met succes Reus 'Lode de Bieboer' aan de mensen van Werchter getoond hadden trokken we er de week erop mee 't water over.
Fier toonden we hem ook aan de inwoners van Rotselaar ter gelegenheid van de kermis.
En ja... Daar maakten we ook wat wakker.
Verschillende mensen herinnerden zich dat er ooit in Rotselaar ook een échte Reus had gewoond!

 

Naar aanleiding hiervan maakten de Drielindenvrienden Tone de Reus die ze voor het eerst meedroegen tijdens de jaarlijkse carnavalstoet van de Scouts in 1984! Het hoofd van deze Reus en ook de kleren werden tevens dertig jaar bewaard. Ze lagen al die jaren veilig op de zolder van Herman Deroey en Chris Sterckx. Het bovenste deel van de romp werd iets later ook intact teruggevonden.

Tijdens de kermis van mei 2015 werd Reus Tone in oorspronkelijke staat aan de mensen van Rotselaar getoond. En omdat de vrienden van de Drielinden overeen kwamen om hun Reus aan ons te schenken besloten we met een zestal personen de Rotselaarse Reuzengilde op te richten.

Ondertussen waren we al aan 't broeden op het idee om een tweede Reus bij te maken. Wie konden we dan beter als voorbeeld nemen als de welbekende Dokter Alfons Leempoels die op 1 januari 2017 100 jaar werd? Ook waren we druk bezig met het plannen van een heuse Reuzenstoet ter gelegenheid van Rotselaar kermis op zondag 24 september 2017.

Het werd een prachtig evenement, zonovergoten en met talrijke bevriende Reuzen, plaatselijke verenigingen, een massa kijklustigen en vooral een diepontroerde Dokter Leempoels die zijn Reuzeversie Fons voor het eerst mocht ontmoeten.

Het hele evenement werd voor een groot deel mogelijk gemaakt door de inbreng van de jarige VRIENDEN uit Rotselaar en de enthousiaste medewerking van talrijke vrijwilligers.

De beide Reuzen Tone en Fons werden die dag ook gedoopt en officieel ingeschreven in het Rotselaarse bevolkingsregister.

Ondertussen hebben we reeds een vijftigtal leden en zijn we druk bezig met de voorbereiding van een Folklore- en Reuzefeest op zondag 22 september 2019 in het centrum van Rotselaar.

Reus Lode tijdens de

stoet in 1983 ter ere van de 100 jarige Lode Pardon.

Reus Lode heropgebouwd ter gelegenheid van de Pinksterprocessie in 2014

met zoon Frans Pardon. 

Reus van Rotselaar 7.jpg

Reus Tone tijdens de

carnavalstoet  van de  Scouts in 1984.

Reus Tone tijdens de
Reuzenstoet in 2017 in nieuw kostuum geschonken door de 15 jarige VRIENDEN.

Tone vrienden.JPG

Reus Fons in 2017, naar het evenbeeld van de toen 100- jarige Alfons Leempoels.

De reus van Werchter.jpg
IMG_5286.JPG
IMG_9714.JPG
Alfons Leempoels.JPG
IMG_3893.JPG

Reus Franz von Bayern fier poserend naast zijn evenbeeld Frank Staes en de afgevaardigde van het consulaat van Bayern Barbara Specht ;) !

bottom of page